Design by Nurullah Bademci
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Çocukların Şişmanlama Nedenleri

Aşağa gitmek

Çocukların Şişmanlama Nedenleri  Empty Çocukların Şişmanlama Nedenleri

Mesaj  Admin C.tesi Ocak 08, 2011 12:24 am

Çocukların Şişmanlama Nedenleri

Çocuklarda Aşırı Şişmanlık ve Obezite
Çocuklar Neden Şişmanlıyor?

ASM Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Direktörü, Çocuk Endorkrinoloji Uzmanı Dr. Neslihan Güngör, kliniğe gelen çocukların yaklaşık yüzde 60'ının aşırı kiloluk ya da obezite endişesi ile getirildiklerini belirterek, çocuklar ve ailelerin değerlendirmelerden maksimum fayda görebilmeleri için belli yaklaşımlar geliştirdiklerini söylüyor.

ABD'de, Pittsburgh Çocuk Hastanesi Endokrinoloji ve Diyabet Bölümü'nde üst ihtisas ve öğretim üyeliği yaptığı dönemlerde özellikle çocuklukta obezite ve Tip 2 diyabet konusunda klinik araştırmalar yaparak dünya literatürüne katkıda bulunan Dr. Neslihan Güngör, deneyimlerini ASM'ye gelen hastalara aktarıyor.

Çocuklardaki kilo probleminin temelinde de yetişkinlerde olduğu gibi yaşam tarzı değişikliklerinin bulunduğunu söyleyen Dr. Güngör, günümüzde çocukların hayatlarına hakim olan az hareketli yaşam tarzının obeziteye zemin hazırladığına dikkat çekiyor. Özellikle son on yıl içinde yetişen çocuklara bakıldığında bu hareketsizliğin çok daha somut olarak gözlendiğini anlatan Dr. Güngör, sözlerine şöyle devam ediyor; "Çocuklarımızın yürüme ve fiziksel aktivite zamanları çok kısıtlandı. Öte yandan çocuklar artık bol kalorili yiyeceklere daha kolay ulaşabiliyor Eskiden yetersiz beslenmenin yarattığı sorunların yerini bugün toplumun pekçok kesimlerinde aşırı beslenmeye bağlı tüketim artışıyla birlikte aşırı kiloluluk aldı. Asıl problem, alınan enerji miktarının sarf edilen enerji miktarınından çok daha fazla olması. Vücuttaki bu artı enerji dengesi kompleks şekerlerin (glikojen) ve en fazla da yağın depolanmasıyla sonuçlanıyor. Bu da çocuğa aşırı kilo olarak yansıyor."

Dr. Neslihan Güngör'ün verdiği bilgiye göre, çocuklarda obezite nadiren bazı hormonal sorunlar ve başka hastalıkların ön belirtisi olarak ortaya çıkabiliyor. Böyle bir şüphe duyulduğunda ona yönelik çeşitli laboratuvar testlerinin planlanması gerekiyor.

Yapılan bazı çalışmalar, kilolu anne ve babaların çocuklarının da fazla kilolu olma ihtimalinin yüksek olduğunu göstermiş. Ancak obezitede genetik faktörlerin varlığı bilinse de, sorun çok etkenli bir problem olarak görülüyor. Anne ve babası obez olan çocuklarda, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları da bu yönde gelişeceği için tüm ailenin beslenmesiyle birlikte yaşam tarzı üzerinde değişiklik yapması gerekiyor. Bu kapsamda fiziksel aktivite olmazsa olmazların arasında bulunuyor.

Araştırmalarda, düşük doğum ağırlığı ile doğan bebeklerin erişkin yaşlara geldiğinde bu kişilerde diyabet ve kan yağ bozukluklarının sıklıkla tespit edildiğini anlatan Dr. Neslihan Güngör, annesinde gestasyonel diyabet olan çocukların da adolesan yaşta diyabet ve obezite açısından çok daha riskli olduğunu belirtiyor.
__________________

Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 517
Kayıt tarihi : 23/10/10

https://ezberbozanlar.forumdizini.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz